Wiosna, ach to ty!

Posted by in Blog, Kuchnia

Zaczęło się!

Wypatrywanie piegów, piknikowanie, wizyty na targu w oczekiwaniu na pojawienie się kolejnych nowalijek, czułe powitania z wiosennymi sukienkami, tańce w deszczu i kąpiele w słońcu.

Efektem tegorocznych wiosennych porządków jest haft kaszubsko-czarnowski na bluzce dla mamy. Kordonki przezimowały na dnie szafy i znalazły się w idealnym momencie – razem z pierwszymi zaliczeniami w sesji. Przypadek?

bluzka_mama


W związku ze zbliżającą się sesją, mam propozycję do listy ‚do zrobienia przed nauką’. Przepis świeżutki, sprawdzony jako tort z okazji 23 urodzin.

TARTA Z MUSEM MALINOWYM, KREMEM I OWOCAMI

Ciasto kruche (dokładnie takie jak tutaj)

Mus malinowy

  • 1,5 szklanki malin świeżych lub mrożonych
  • 5 łyżek cukru (lub więcej, jeśli maliny będą kwaśne)

W małym rondelku gotujemy maliny z cukrem (aż do zgęstnienia), mieszamy. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i miksujemy z mascarpone do połączenia.

Wystudzone kruche ciasto smarujemy cienką warstwą musu malinowego, a następnie nakładamy krem. Dekorujemy owocami i gotowe!